18 Eylül 2013 Çarşamba

HAŞHAŞLI AMASYA ÇÖREĞİ



Eşimin anne tarafından Amasya Merzifonlu olmasından dolayı evimizde sıkça pişen  bir çörek çeşididir.Gerçekten denenmesi gereken bir lezzet olduğunu söylemeliyim.Yanında çay ,beyaz peynir ,domates  olmazsa olmazı...Yapımını aşama aşama  anlatacağım inş.....Herkese kolay gelsin.

MALZEMELER

5 kase normal un
1 kase kepekli un
1 paket insınt maya 
1,5 tatlı kaşığı tuz
su
iç malzemesi
200 gr kadar çekilmiş haşhaş
100 gr kadar iri çekilmiş ceviz veya fındık
sıvı yağ


HAMURUN HAZIRLANIŞI

Bir büyük fırın tepsisi için bu un tarifi yeterli oluyor.Önce unu bir kaba koyup tuzunu koyup karıştırıyoruz.Mayasını koyup suyunu azar azar ilave edip ekmek hamuru kıvamında hazırlayıp 20 dak .kadar mayalanması için bırakıyoruz.Buradaki püf noktası mayalanması için çok bekletmiyoruz çünkü haşhaşlı burma işlemini yaparken hamurun çürümemesi gerekiyor.



Resimde görüldüğü gibi hamurumuz kabardıktan sonra tezgaha alıyoruz.Hamuru 2 ye bölüyoruz.Önce 1 tanesini merdane ve un yardımıyla açıyoruz.Onu bir kenara alıp diğerini de aynı şekilde açıyoruz.Bu arada haşhaşı derin bir kaseye koyup  sürülecek kıvamda sıvı yağını koyuyoruz.



İlk açtığımız hamuru tekrar tezgaha alıp hamurun her yerine yetecek şekilde sıvı yağ döküp elimizle her yerine sürüyoruz.Sonrada haşhaşını sürüp üzerine 1 avuç kadar fındığını serpiyoruz.Kenara aldığımız 2.hamuru haşhaş sürdüğümüzün üstüne koyuyoruz.Aynı işlemi ona da uyguluyoruz.Resimdeki gibi 4 e bölüyoruz.Hepsini üstüste koyup 2 parmak genişliğinde kesiyoruz.


Kestiğimiz parçaları önümüze alıp sağ elimizle karşIya  sol elimizle kendimize doğru döndürüp burma yapıyoruz.Yaptıkları
mızı kenarda kendilerine gelmeleri için 5 dak. kadar bekletip fırın tepsisine alıyoruz.Yaklaşık 40-45 dak. kabarması için bekletiyoruz.1 yumurtanın tamamını çırpıp  kabaran hamurumuzun üstüne sürüp 200 derecede ısıtılmış fırına atıp üstü kızarana  kadar pişiriyoruz.
                 
                      AFİYET OLSUN








6 yorum:

  1. Süper olmuş. Ellerinize sağlık. Misafirime denemeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Teşekkür ederim Nursevincim.Beğendiğinize sevindim sevgiyle kalın.

      Sil
  2. ellerinize sağlık:) bende beklerim http://birfiskelezzet.blogspot.com/ sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler seldacım,Bloğuma hoşgeldiniz beğenmiş olmanıza da sevindim.Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil