8 Ocak 2014 Çarşamba

KOLAY EKLER TATLI


Malzemeler:

1 paket kedi dili bisküvi
1 paket çikolata sos
hindistan cevizi

muhallebisi:
2 su bar.süt
1 çay bar.toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ

ıslatmak için:
1 çay bar süt
1 yemek kaşığı toz şeker

hazırlanışı:

Muhallebisi pişirilir.Kedi dili bisküviden 1 tane alınıp şekerli süte batırılıp tepsiye konur.Muhallebisi konur.2. kedi dili alınıp oda ıslatılır ve öbürünün üstüne konur.Bu şekilde paket tamamen yapılır.İçinde 24 adet var,üstüste konunca 12 tane ekler tatlı oluyor.Çikolata sos tarifine göre pişirilir.Üzerine dökülür.


Not:Eğer vaktiniz varsa, hiç ıslatmadan muhallebisini sıcak koyarak ve 3-4 saat dolapta bekleterek de tarifi yapabilirsiniz.Ama ben bu şekilde pek sevmedim.Çünkü bazı yerleri kuru kaldı.Yinede tercih sizin.                                                                                 
                                                               kolay gelsin








29 Aralık 2013 Pazar

AYVA TATLISI

Malzemeler:
4 adet ayva
şeker
su 
1 yemek kaşığı kadar lohusa(kızamık şekeri)

Hazırlanışı:
Ayvalar yıkanıp,2 ye kesilir.Çekirdekleri çıkartılır ama çekirdekler atılmaz,kenarda bekletilir.Geniş bir tencerenin dibine 2 ye bölünmüş  ayvalar bırakılır.Üzerlerine (her birinin) 1'er yemek kaşığı kadar toz şeker konur.Çıkarttığımız çekirdekler renk vermesi için,tencerenin içine  konur.1 su bar.sıcak suyun içinde eritilen kızamık şekerli su tencereye konur.Ağzı kapatılır ve ayvalar yumuşayıncaya kadar  önce harlı, kaynayınca kısık ateşte pişirilir.
Şeker miktarı isteye bağlı olarak arttırılabilir.

NOT:Bazı ayvalar çabuk pişmiyor. Bu yüzden suyunu ve pişmesini kontrol ederek su ilavesi yapınız.









25 Aralık 2013 Çarşamba

PIRASALI PATATESLİ MISIR EKMEĞİ


Malzemeler:

2 su bar. mısır unu
1 su bar.un
4-5 sap pırasa
2 patates
2 yumurta
1 çay bar.sıvı yağ
1 su bar.yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karbonat

Hazırlanışı:
Pırasanın saplarını  ince ince doğrayın.Patatesleri soyup,küp küp doğrayın.Önce pırasa ve patatesleri karıştırıyoruz.Yumurtaları kırıyoruz.Un,mısır unu,sıvı yağ, yoğurt,tuz ve karbonatı koyup elimizle karıştırıyoruz.
Fırın kabına  yağlı kağıt serip, pırasalı harcı döküp, yayıyoruz.Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırına atıp,pişiriyoruz.





ISPANAKLI RULO PASTA


Kız kardeşim Zehra'nın  yaptığı nefis bir ıspanaklı pasta tarifi...Ellerine sağlık birtanem...))
Gelelim bizimle paylaştığı pastanın tarifine....

Bu arada tarifi (Umut sepeti )adlı blog arkadaşımdan almıştım.Ona da güzel tarifi için teşekkür ediyorum.Ben yoğunluğumdan dolayı  bu aralar bloğa fazla zaman ayıramıyorum ama becerikli kardeşim tarifi denedi ve çok beğendi.Umarım siz de beğenirsiniz.

Malzemeler:

4 yumurta
1,5 su bar.şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 bar. un
1 su bar. ıspanak püresi

Ara kreması için
1 kutu krem şanti
1,5 bar.süt
1 su bar.hindistan cevizi

Hazırlanışı:
1 bağ ıspanak alınır.Ayıklanıp yıkandıktan sonra suda haşlanır.Süzülür ve Robottan geçirilir.Kenarda bekletilir.Yumurta şeker karıştırılır.Bu aşamada ıspanak püresi konur.Un ,kabartma tozu,vanilya konulur.Hepsi beraber çırpılır.Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen fırın tepsisine  konur.170 derecede  çok kurutmadan pişirilir.Hemen pişer fırının başından ayrılmayın.
Bu tarifte yağ yok o yüzden endişelenmeyin.Pandispanya gibi pişecek..
Kreması hazırlanıp,kek piştikten sonra arasına konulup kıvrılıp rulo yapılır.

NOT:Kek sıcakken yağlı kağıt ile beraber hemen kıvırıp soğuduğu zaman krema sürmek için tekrar keki açarsanız kekiniz kırılmaz ve rahat döner...










13 Aralık 2013 Cuma

MANİSA KEBABI


Malzemeler:
KREP İÇİN:
2 su bardağı un 
1.5 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yağ
2 yumurta
1 paket kabartma tozu

İÇ HARÇ İÇİN:

500 gr.kadar kuşbaşı et
1 adet kuru soğan(iri ise 1 küçük ise 2 adet)
2 adet köy biberi
1 adet kırmızı (kapya) biber
1 adet domates
1 veya 2 su bardağı bezelye
tuz ve isteğe göre baharatlar

ÜZERİ İÇİN :
Kaşar peyniri








İlk önce krep hazırlanır.Benim 7 tane çıktı.Sizin daha fazla yada daha çok çıkabilir.Tavaya çok kalın dökmemeye çalışın.Krepler  hazır bir şekilde kenarda bekletilir.
Etleri ben düdüklüde 25 dak. haşladım .Bu arada soğanları biberleri yemeklik doğradım.Benim bezelyem yazdan koyduğum buzluğumdandı.10 dak kadar haşladım. Siz konservede kullanabilirsiniz. Etler pişince başka bir tencerede biberleri ,soğanı güzelce soteleyin.Domatesi doğrayıp koyun.Eti ve bezelyeleri koyun.Biraz karıştırıp,tuzunu atın.Suyunu çok az  et suyundan koyun.5-10 dak kaynatın ki lezzeti birbirine karışsın ve suyu azalsın.Resimdeki gibi katlayıp üzerine kaşar peyniri koyun.Servis öncesi fırını 180 dereceye getirip  borcamın üzerine 1-2 çorba kepçesi et suyundan dökün ki daha lezzetli olsun.Kaşarı eriyince servis edebilisiniz.

























İRMİK HELVASI


Malzemeler:
1 su bardağı irmik
2 su bardağı şeker(ben 1,5 bardak koydum)
3 su bardağı süt
1 paket dolma fıstığı
100 gr tereyağ ,az bir şey sıvı yağ

Hazırlanışı:
Yağ tencereye alınır.Eridikten sonra fıstıkları kavrulur ve irmiği konur.20 dak kadar güzelce kavrulur.Üzerine şekeri dökülür ve şekeri iyice karışınca sütü konulur.Kaynayınca altı kısılır ve tahta kaşık yardımı ile suyunu çekene kadar karıştırılır.Dinlenmesi için 10-15 dak.kapağı kapalı bekletilir.







YOĞURTLU PATATES SALATASI



Malzemeler:
2 kg patates
dereotu
1 veya 2 havuç
sarımsak
yoğurt
tuz
sıvıyağ


Hazırlanışı:
Patatesler haşlanıp,ezilir.Biraz tuz ve 2 yemek kaşığı yağ  ve 8 -10 dal dereotu ile yoğrulur.İstenirse borcama istenirse porsiyonluk kalıplarla hazırlanır.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.Onun üzerine de havuç rendelenir.Eğer misafiriniz için gün öncesinden hazırlayacaksanız  havuçları az bir yağda soteleyebilrsiniz.Ben akşam için yaptığım için sotelemeye gerek duymadım.

NOT:Borcamdan rahat çıkması için tepsinizi çok az bir su ile ıslatabilirsiniz.