1 Aralık 2013 Pazar

MAKLUBE


Ne zamandır yapmayı isteyipte bir türlü yapamadığım Maklubeyi bugün deneme fırsatı buldum.Tarifini Oktay Ustadan aldım.İnternette baya bir tarif baktım ,kimisi herbirini ayrı pişirip sonra üstüste koymuş ama hepsi bir arada pişince daha lezzetli olacağını düşündüm ve bu tarifi yaptım.
Biraz çıkartmasında eşim ve oğlum yardım ettiler.Hep birlikte yapmış gibi olduk.Bizimkiler bayağı eğlendiler.Lezzetine
 bayıldılar..Denemenizi tavsiye ederim.Gelelim tarifine:

Malzemeler:
700-750 gr kuşbaşı et(kuzu yada dana eti)
2 adet kuru soğan
1 adet havuç
3 su bar.pirinç 
3 orta boy patates
kızartmak için yağ
pilav için 100 gr.tereyağ
tuz
pilav için 6 su bar.su
tencereyi yağlamak için az tereyağ

Hazırlanışı:

Pirinci sıcak su ve tuz ile ıslatın,bekletin.Etleri düdüklüde haşlayın.Patatesleri halka halka bölün.Çok  kalın olmasın.Patates-
leri  az şekilde kızartın.Havucuda 4 bölün kızartıp kenara alın.Soğanları yemeklik doğrayıp az yağda kavurun,içine havuçları ve süzdüğünüz etleri koyun.Az bir tuz koyun,pilavada koyacağınız için ona göre ayarlayın.Etleri kavurun.

Pirinci 100 gr tereyağla pilav yapıyor gibi kavurun.Az bir tuzda buna atın. Ama su koymayın,kenarda bekletin.Derin  bir tencereye şimdi sıralama zamanı......

Tencerenin içini tereyağ ile sıvayın.Tencerenin heryeri bembeyaz olsun(bu rahat çevirmek için)...

En alta eti koyun,üstüne patatesi dizin,onun üstünede pirinci koyun.Suyunu verin ve kaynamaya başlayınca altını mum ışığına alın.(Pilav gibi fokur fokur olmayacak siz başından ayrılmayın.Göz göz olunca kısın.

Geniş bir tepsiye ters çevirin ve tencereyi kaldırmayın.Resimdeki gibi 1salata bir yoğurt sıralayın.Tahta bir kaşıkla tencerenin sağına soluna vurun .Ve yavaşça tencereyi kaldırın.Gerisi artık size kalmış.......))






















KOLAY PİZZA


Bizim evde sıkça yapılan ,çocuklarımın ve misafirlerimin çok beğendiği yufkadan yapılan pratik bir tarif.Denemenizi tavsiye ederim.Pazar kahvaltılarında dayanılmaz bir lezzet olacağını garanti ediyorum.Gelelim tarifine.....

Malzemeler :

3 adet yufka
3 yumurta
2 kaşık yoğurt
1 çay bar.süt
1 tatlı kaşığı tereyağ
5 kaşık ketçap
Kaşar,zeytin,salam,sucuk,biber,domates

Hazırlanışı:
1 tane yufkayı tepsiyi yağlayıp, en alta serin.Dışta kalan parçaları içeri doğru kıvırın.Yoğurt,süt ve yumurtalı malzemeyi başka bir kapta karıştırıp bekletin.Derin  bir kapta 2 yufkayı gelişi güzel parçalayın.Sosunu karıştırıp,elinizle mıncıklayın.Tepsiye döküp ,elinizle düzleyip,200 derecede börek gibi pişirin.Pişince üstüne sıcak sıcak ketçabını tereyağla karıştırıp sürün.Üstüne malzemelerini kaşar hariç koyun.Biberler pişince kaşarını koyup,eriyince fırından alın ve servis yapın.
                    Afiyet olsun.

 NOT:Bu tarif yuvarlak borcama göre ama benim çocuklarım çok sevdiği için ben fırın tepsisine yapıyorum.Haliyle ölçüleride arttırıyorum.5 yufkadan yapıp,1 alta 4 üstüne  koyuyorum.Yoğurdunu 4 kaşık,süt 1 bardak diğer malzemeleride ona göre arttırın.
                                   Kolay gelsin





















 

30 Kasım 2013 Cumartesi

KIYMALI SEMİZOTU YEMEĞİ



Malzemeler:
1 bağ semizotu
150gr.kıyma
2 domates
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
yarım su bar.pirinç
 sıvı yağ veya tereyağ

 Hazırlanışı:
Semizotları ayıklanıp,yıkanır,doğranır.Soğanlar kavrulur,kıyması konur ,kavrulur.Salçası konur kavrulmaya yakın domatesi konur,biraz kavrulur semizotları konur .Suyu  ve pirinci ,tuzu konur.Pişince altı kapatılır.




 

KURU PATLICAN DOLMASI




Evet,,, geldik benim yemeye hiç doyamadığım ve Antepli komşularımın çok iyi yaptıkları dolmanın tarifini vermeye...Bakalım siz bizimkini beğenecekmisiniz.....Yorumlarınızı bekliyorum...

Malzemeler:
1bağ kuru patlıcan(yaklaşık 50 adet oluyor)
3 adet kuru soğan
2 veya 3 baş sarımsak
200-250 gr.kıyma
3 su bardağı pirinç
zeytinyağı 
2 yemek kaşığı acı  veya tatlı biber salçası
1 yemek kasığı domates salçası
 tuz,1 yemek kaşığı limon tuzu veya koruk ekşisi veya limon suyu

Hazırlanışı:
Patlıcanlar yıkanır ve 1 tencerede patlıcanlar yumuşayana kadar kaynatılır.Pirinç ılık su ile ıslatılır ve kenarda bekletilir.Elinizle patlıcanlardan birini suda soğutup kontrol edin.Bu arada başka bir tencerede kıyma rengi dönene kadar kavrulur ve zeytinyağ konur.Bu dolmanın olmazsa olmazı zeytinyağı ve biber salçası...Doğranmış soğanlar kıymanın üzerine konur ve kavrulur.Salçası konup az birşey döndürülür ve pirinçi konur.Sarımsakları çok  küçük doğranır ve ilave edilir.Tuzu ve sıcak suda eritilmiş limon tuzu(yarım su bar.su).Bardaktaki suyun yarısını pirincin üstüne ,yarısını dolmaların üstüne koyun.

NOT:Bu dolmaya öbür dolmalar gibi içini yaparken su konmuyor.

Patlıcanların içlerini yarısına kadar doldurun ve ağızları birbirinin altında kalacak şekilde tencereye dizin.Dolmaların üstüne çıkmayacak şekilde suyunu  koyun.Ve dolma taşı veya tabak koyun.Pişirin. 
                                           Kolay gelsin..









 















 

24 Kasım 2013 Pazar

SİLOR(çalışan hanımlar için kurtarıcı lezzet)


Merhaba sevgili dostlar,özellikle çalışan hanımlar için çok pratik ve lezzetli bir tarif...Denemenizi tavsiye ederim.Arkadaşım Havvada bu en çok beğenilen lezzetlerden biri.Ellerine sağlık Havvacım...
Mazemeler:

750 gr.kadar silor(yufkacılarda veya pazarlarda satılıyor)
1 bütün tavuk yoğurt
sarımsak,tuz,yağ ve pul biber 
Hazırlanışı:

Silorları(kurutulmuş kıvrılmış yufka),dikdörgen borcama dizin.Tavuğu haşlayın.Haşlanmış tavuğun suyunu borcamın içine silorların üstünü az geçecek kadar dökün.Fırına atıp suyunu çekip hamurlar yumuşayana kadar pişirin.Bu arada sizde tavukları didikleyin.Üzerine dökün.Onun üzerinede sarımsaklı yoğurt dökün.Yağ ve pul biber yakıp ,üstüne gezdirinç.

 










KADAYIFLI MUHALLEBİ

Tekrar merhabalar;arkadaşım Havva'nın yaptığı ikramların tariflerini  vermeye devam ediyorum.İnş.beğenirsiniz...
Malzemeler
300 gr.kadayıf
1 çay bar.sıvı yağ
1 su bar.az çekilmiş ceviz
(Teflon tavada kavrulacak)

Muhallebi:
1 kg süt
1 su bar.toz şeker
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 vanilya
1 paket krem şanti(tek bir tane krem şanti)
Hazırlanışı:
 Muhallebiyi pişirin.Mikserle çırpın. Ilınınca 1paket krem şantiyi muhalebiye karıştırın ve çırpın.

Ayrı yerde kadayıfları kuru ise kırın ,taze kadayıf ise bıçakla kesin.Tel şehriye gibi kısa kısa olacak.Teflon tavada kadayıf,yağ ve cevizi hafif kızarana kadar kavurun.

Tepside yapacaksanız dikdörgen borcam tam geliyor,yada arkadaşım gibi kuplarada koyabilirsiniz.En alta kadayıfın yarısını ,ortaya muhallebi,en üste tekrar kadayıf.....
Soğutup,buzdolabında bekletin.

NOT:
 İşinizin uzun süreceğini düşünüyorsanız kadayıfı tavada bekletmeyin.Tava çok ısındığı için istediğinizden daha fazla kızarabilir. Onun için başa yere alıp bekletin.

                             AFİYET OLSUN
              









 










23 Kasım 2013 Cumartesi

KIZIMIN KURABİŞLERİ

Merhabalar,
Bugün kızımın büyüdüğünü birkez daha hissettim.Eve geldiğimde mis gibi kurabiye kokusu ile  karşılanmak uzun süredir hissetmediğim birşeydi.Annem biz okuldan geleceğimiz zaman bir şeyler hazırlardı ve apartmana girdiğimizde duyduğumuz kokuların bizim evden gelmesi için dualar ederdik.Tabi bu %90 bizim evden gelen kokulardı.Annecim asla üşenmezdi.
Bugün eve gelince çok hoşuma gitti valla...Kızım Cahide Sultandan tarif almış,hazırlamış,pişirmiş ..Ellerine sağlık birtanem
 
Malzemeler:
1su bar. biraz fazla pudra şekeri
125 gr tereyağ
1 yumurta sarısı
1 çay bar.sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 su bar.nişasta
3 su bar.kadar un
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
Arzuya göre yarım portakal kabuğu rendesi

Hazırlanışı:
Kakao ve un haricinde malzemeleri  karıştırın.Ununu yavaş yavaş ilave edip,kıvamını ayarlayın.Yarısını başka bir kaba ayırın.Bu hamura kakao katıp, biraz daha un ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun diğer sade olanına da biraz un ilave  edin.

Eğer kurabiye kalıplarınız varsa bizim gibi şekilli çıkartabilirsiniz.Yada çiçek  kalıpla sade hamurdan kesip,ortasınıda yuvarlak kalıpla  kakaolu hamurdan çıkartın.